Akıl Oyunları Atölyesi

Eğlenerek öğrenmeyi sağlayan zeka oyunları çocukların zihinlerini açan ve yeni şeyler öğrenmelerini sağlayan oyunlardır. Akıl ve zeka oyunları ile çocuklarda hafıza, stratejik düşünme, görsel zeka, mantıksal düşünce, inovatif düşünce, davranış becerileri güvenli bir şekilde geliştirilebilir.

Çocuklarda dikkat, odaklanma ve konsantrasyon artarken, aynı zamanda motive olurlar. Bir diğer önemli etkisi ise, çocuğun detaylarda kaybolmayıp tümü yani bütünü görebilme yeteneğinin artmasıdır. Çocukların yaratıcı düşünce becerilerinin gelişmesi için bilginin doğrudan sunulması yeterli olmayabiliyor. Aynı zamanda, çocuklara meraklarının yeşermesini sağlayacak ortamlar yaratmak onları keşfetmeye yöneltiyor ve merak duygularının sürmesini sağlıyor.

Zihinsel yetenekleri geliştirmenin en etkili yolu oyunla öğrenimdir. Beynin bilinçli düşünme ve karar almadan sorumlu bölgesi olan frontal lob, gelişimini 20'li yaşlara kadar tamamlar. Bu durum, bilişsel becerilerin oluşmasında 4-12 yaş döneminde elde edilen kazanımların kalıcı olmasını sağlar.

Bu nedenle gelişmiş ülkelerin eğitim kurumları zeka oyunlarını eğitim sistemlerine "edutainment" (eğlenerek öğrenme) kavramıyla entegre ediyorlar. Çocukların özellikle matematik gibi sayısal alanlardaki becerilerini ve başarılarını artırmak için zeka oyunlarından faydalanıyorlar.

Yıllardır, eğitim sistemimizde ezbere dayalı bilgiler, gerçek düşünme yeteneğinden daha çok değer görüyordu. Ancak Türkiye'de, TBT'nin müfredatını hazırladığı Zeka Oyunları dersinin 2012 yılından bu yana ortaokullarda seçmeli ders olarak okutulması, artık eğitim sisteminde de düşünen nesillere daha çok önem verildiğini göstermektedir.

Zeka Oyunlarının Eğitime Entegre Edilmesi Neden Gereklidir?

MEB'in 2015-2019 Statejik Planı'nda Türkiye'nin kalifiye işgücü yetiştirme hedefi doğrultusunda "çocukların hayal güçlerini, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek" en önemli başlıklardan biri olarak yer alıyor.

2014 Aralık ayında gerçekleştirilen 19. Milli Eğitim Şûrası Genel Kurulu'nda alınan kararlardan bir tanesi "Anaokulu eğitimi oyun temelli olacak..." olmuştur.

Zeka oyunlarıyla ilgilenen çocuklar analitik düşünme ve problem çözme becerileri sebebiyle ulusal sınavlarda daha yüksek puanlar elde ediyor.

Zeka oyunu soruları, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'nın (ALES), yüzde 16'sını oluşturuyor. Procter&Gamble gibi uluslararası ve ulusal birçok şirket işe alım süreçlerinde analitik düşünme ve problem çözme becerilerini test ediyor.

Türkiye kuvvetli müfredatına rağmen PISA gibi uluslararası testlerde çocukların analitik düşünme becerileri eksikliği sebebiyle sonlarda yer alıyor.

ZEKÂ OYUNLARININ ÖĞRENCİLERE KATKISI

• ·         Akıl yürütme ve problem çözme becerisinin gelişmesi
  • ·         Konsantrasyon süre ve derinliğinin artması
  • ·         Okuduğunu anlama, anladığını uygulama beceri ve hızının artması