Beslenme Dostu Okul ve Hareketli Yaşam

Daha Sağlıklı bir nesil için çalışıyoruz... Okulumuz Beslenme Dostu Okul ve Hareketli Yaşam Projesi çalışmaları devam etmektedir.

PROJE ADI          : Beslenme Dostu Okul ve Hareketli Yaşam Projesi.

PROJE KONUSU: Okulumuz öğrencilerinin sağlıklı beslenme ve hareketli yaşama alışkanlıklarını geliştirmek.

PROJE GEREKÇESİ:

Öğrencilerin kişiliği özellikle okul çağlarında şekillenmekte ve yetişkin çağdaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesi yine bu yıllara dayanmaktadır. Bu nedenle, okul içinde ''Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam'ın'' teşvik edilmesi amacıyla bu konuda yapılan uygulama ve faaliyetler ile eğitmenlerin sergilediği örnek davranışlar, çocuk ve gençlerimizin sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazanmalarında temel rol oynamaktadır.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği'nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre;

-Sütü az tüketiyoruz. ABD´de yılda kişi başına 400 kg tüketilirken, Avrupa´da 360 kg, biz yılda yalnız 26 kilo tüketiyoruz.

- Yemek yemeye çok fazla vakit ayıramıyoruz. Çalışma şartlarımız nedeniyle ara öğün alışkanlığı çok az.

- Kalori hesabı gibi şeyleri toplumumuz çok az biliyor.

- Çay, kahve, ayran tiryakisiyiz.

- Günün ortalama 2 saat 15 dakikasını bilgisayar kullanmaya veren insanlar var. Aynı şekilde insanlar 2 saat 20 dakikasını televizyon seyretmeye veriyor yani hareketsiz kalıyor.

Bu bağlamda toplumumuzun dengeli ve yeterli beslenme alışkanlıklarına sahip olmadığını anlıyoruz. Fizik aktiviteye gerekli önem verilmediği ortaya çıkıyor. Obezitenin, fiziksel aktivite düşüklüğünden ve dengesiz beslenmeden kaynaklandığını söyleyebiliriz.

SORUMLU BİRİM:

Orhan Öz                                (Okul Müdürü)

Abdülkadir TÜRKMETİN     ( Müdür Yardımcısı)

Umut ERGÜN                  ( Öğretmen )

Derya AKAY CELEP                          ( Öğretmen )

Azize KARAÇAM                  ( Öğretmen )

Didem ALAÇAM TÜREN     ( Öğretmen )

Aynur İBRAHİMOĞLU         ( Öğretmen )

Sema YILMAZER CEBE       ( Öğretmen )

Dilek  UÇAR                           (Veli)

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK BİRİMLER:

Okul İdaresi

Kantin

İl Sağlık Müdürlüğü

PROJENİN AMAÇLARI:

1. Beslenme eğitimi hizmetini sağlamak

2. Sağlık risklerini azaltmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek

3. Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak.

4. Çocukları obezite konularında bilinçlendirmek

5. ''Hareketli Yaşam'' ilkesiyle neler yapılabileceği hakkında bilinçlendirmek

PROJENİN HEDEF KİTLESİ:

Sapanca ilkokulu öğrenci ve velileri

UYGULAMA:

Proje içerisinde öncelikle sorumlu birim oluşturulacak. Boy ve kilo ölçen araçlar temin edip uygun yerlere konulacak. Beslenme listeleri hazırlanıp her sınıfın öğretmeni tarafından günlük takip edilecek. Kantinde satılan yiyecekler her ay denetlenip gerekli uyarılar yapılacak. Öğrencilerin sağlıklı besinler almaları desteklenecek. Proje kapsamında uzman doktor tarafından seminer verdirilecek. Düzenli Beslenme, Obezite, Sağlıklı Yaşam gibi konularda videolar izletilerek gerekli bilinçlendirme yapılacak. Beslenme ile ilgili özel günler kutlanacak ve bu günlerle ilgili slogan, afiş, resim gibi yarışmalar düzenlenecek. Anket çalışmaları yapılacak.

10 Mayıs ''Dünya Sağlık İçin Hareket Et'' günü kapsamında tüm veli ve öğrencilerle sağlıklı yaşam yürüyüşü yapılacak.

PROJENİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

2019-2020 Eğitim- Öğretim Yılı boyunca uygulanacaktır ve bir sonraki yıllarda da devam ettirilecektir.

PROJENİN SINIRLILIKLARI:

Projenin toplumsal sonuçları uzun vadede ortaya çıkacaktır.

PROJENİN SLOGANLARI:

Sağlıklı Beslen, Hareket Et, Mutluluğu Keşfet.

Yediklerine Et Dikkat ! Hayatına Hareket Kat!

Sağlıklı Yiyelim,Hareket Edelim, Dünyayı Döndürelim.

Bir Adım Hareket Bin Adım Sağlık.

Dengeli Beslen Sağlıklı Ol, Spor Yap Zinde Ol.

Meyveli Hayat Sağlıklı Yaşam Demektir.

Şişmanlık Pişmanlıktır

Şekeri Az Tüket, Diyabet Yok Et.

Yayın: 05.03.2016 - Güncelleme: 27.02.2024 13:34 - Görüntülenme: 3157